Мнозинството в Сената на САЩ избра нов най-висш военен служител, който ще

...
Мнозинството в Сената на САЩ избра нов най-висш военен служител, който ще
Коментари Харесай

САЩ ще имат нов главнокомандващ на армията

Мнозинството в Сената на САЩ избра нов най-висш боен чиновник, който ще наследи от 1 октомври генерал Марк Мили. В сряда бе подкрепена кандидатурата на началника на Военновъздушните сили на Съединени американски щати генерал Чарлз К. Браун.

Сенатът поддържа номинацията на президента Джо Байдън за ръководител на Обединения комитет на началник-щабовете с 83 на 11 гласа.

Наследникът на Мили към този момент има богата кариера. Той стана първият негър шеф на работа в историята на американската войска, когато бе одобрен за началник на Военновъздушните сили през 2020 година Браун е едвам вторият негър, който заема поста ръководител - след военачалник Колин Пауъл - където ще работи като основен боен консултант на президента, министъра на защитата Лойд Остин и Съвета за национална сигурност.

Преди да стане шеф на щаба на Военновъздушните сили, Браун е пълководец на Тихоокеанските военновъздушни сили - въздушния съставен елемент на Индо-тихоокеанското командване на Съединени американски щати, пише СиЕнЕн. Това е доста значим пост за Щатите, защото там има нарастващо напрежение с Китай.

Сенатът пристъпи към гласоподаване на номинацията на Браун и още двама висши военни, като водачът на болшинството - демократ Чък Шумър - употребява процедурна маневра, с цел да заобиколи блокадата на сенатора републиканец Томи Тъбървил, пише  " Ройтерс ".

Тъбървил стартира да блокира одобряването на висши длъжности в Пентагона през март в символ на митинг против признатата през предходната година политика на Министерството на защитата, която планува заплатен отпуск и възобновяване на разноските на военнослужещите, които пътуват, с цел да създадат аборт.

Браун и други военни чиновници са декларирали, че блокирането на стотици покачвания на военни от страна на Тъбървил може да има широкообхватно влияние върху въоръжените сили, да засегне бойците и техните фамилии и да навреди на националната сигурност.

Министърът на защитата Лойд Остин поздрави Браун за одобряването му, благодари на Шумър за това, че е внесъл предлагането за гласоподаване, и порица Тъбървил за пречките, които е направил. " Крайно време е да се потвърдят останалите над 300 претенденти за военни длъжности ", съобщи ръководителят на Пентагона.

Шумър също по този начин разчисти пътя за гласоподаване в Сената на кандидатурите на Байдън военачалник Ранди Джордж за шеф на щаба на армията и военачалник Ерик Смит за идващ комендант на Корпуса на морската пехота. Процедурното предложение на Шумър не визира стотици други покачвания в армията, които към момента се забавят поради дейностите на Тъбървил.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР